čtvrtek 24. října 2013

Converse Rune Pro II weartest

V posledních několika letech prožívá v oblasti skate bot velký comeback cupsole konstrukce. Díky vývoji oblasti technologie zpracování podrážky se tak stává výrazně konkurenceschopnější vůči svému odvěkému rivalovi - vulkanizované podrážce. Jsou ale značky, které se tímhle trendem nenechaly strhnout a preference vulkaniky je pro ně takřka definující. Typickým příkladem “držení se svého kopyta” je pak značka Converse - ikdyž už cupsole proniká i do jejich skate kolekce ( např. Ka-II a vlastně i původní Ka-ONE), charakteristická vulkanizovaná podrážka je jedním z jejich poznávacích znaků.


Converse Rune Pro II
Přiznám se, že jsem sám moc nevěděl co od “konversek” čekat. Chuck Taylory na běžné nošení měl asi skoro každý a každý se tak mohl na vlastní kůži přesvědčit, že v jednoduchosti je síla a navzdory extrémně tenké konstrukci tyhle boty fungují velice dobře. Vzít si ale boty od Converse na skejta? Jasně, v Americe za ně jezdí pár velkých jmen, ale v době, kdy se skateři zaprodávají všemu možnému není ani tohle záruka, že jste nevyhodili peníze z okna. Takže jsem podrobil model Rune Pro II 20 hodinovému weartestu, abychom byli všichni moudřejší. A jak to dopadlo?

Jak se říká - first thing first! Než začnete skákat schody, musíte si napřed vzít boty na nohy, takže jak sedí? číslování velikostí u Converse odpovídá běžně rozšířeným velikostem. V mém případě US 10,5 = 28,5 cm, takže není třeba sahat po jiné velikosti, než na kterou jste zvyklí. Hned při prvních krocích vás zarazí, jak moc je bota pohodlná. Ačkoli Rune Pro II nemá dnes už běžně rozšířenou vyndavací (drop-in) vložku, z hlediska komfortu se nedá botě nic vytknout.

Na první pohled bota vypadá jako klasický mid-top, ale až na noze zjistíte, že v porovnání například s až nápadně podobným modelem Emerica Hsu 2 je o něco málo nižší, takže vám hezky chrání kotník před nárazem od desky, ale zároveň nabízí dostatečnou volnost při kopání flipů. Šněrování tkaniček je obdobné jako u Half-Cabů od Vansu, takže 6 dírka je umístěná trošku mimo linii ostatních. Pokud chcete víc stability, necháte ji prázdnou a boty si dotáhnete až nahoru, jestli vám vyhovuje volnější nošení, skončíte vázání tkaniček právě na téhle dírce.

Converse Rune Pro II - detail špičky
Celkový tvar boty je na dnešní poměry lehce nestandardní. Zvykli jsme si na nízké boty s minimální vycpávkou a špičkou z jednoho kusu. Pokud si do předchozí věty dosadíte antonyma přídavných jmen, vyjde vám, jaký je Rune Pro II. Celkový pocit je lehce subtilnější, ale ne zas tolik, aby to čemukoli vadilo. Překvapí krátká špička, takže ke svým flipovým kombům budete chviličku hledat cestu. Boty by mohly mít s ohledem na mohutnější zbytek boty malinko širší základnu, která by pak dodávala lepší stabilitu. Takhle je stabilita boty proti zvrtnutí kotníku standardní díky zmíněnému vyššímu tvaru.



Converse Rune Pro II - "Kostonova rulička" - demostrace flexibility
Velkou devízou vulkanizovaných bot je jejich citlivost. Tady je ještě umocněna tenčí vnitřní vložkou. Conversky nepotřebují tzv. “vyšlapávací periodu” takže je prostě vyndáte z krabice, obujete a můžete skejtovat. Dojem z výborného boardfeelu lehce kazí přilnavost podrážky. Zejména v prvních hodinách rozhodně není takový, jaký by se dal u tohoto modelu očekávat. Časem se ale grip boty zlepšuje, tudíž za prvotním zklamáním stojí zřejmě film, který na některých botách zůstává jako relikvie ošetření po vulkanizaci. Jinak je ale Cons Rune Pro II asi nejflexibilnější bota, kterou jsem měl možnost testovat. “Kostonovu ruličku” z ní uděláte jak nic!

Z hlediska odolnosti, což byla oblast, která před testem vzbuzovala největší otazník, nelze Conversu vytknout vůbec nic. Semiš v oblasti tahání po gripu sice lehounce ztratila barvu, ale funkčně je i na konci testu v pořádku. Důvodem masového rožšíření “one-piece-toecap” bot bylo zejména to, že výrobci nevyráběli švy, které by dokázaly vzdorovat tahání po gripu. Nejdřív se švy násobily - dvojité, trojité - pak se usoudilo, že bude lepší. když na špičce radši vůbec nebudou.  Poslední boty, které se snažily jít proti proudu uniformity ( Lakai Caroll 5) dopadly strašně - po necelých třech hodinách švy na panelech na špičce odešly. Rune Pro II naštěstí není tenhle případ, protože švy v namáhaných oblastech se v průběhu testu dokonce nezačaly ani třepit, dokonce ani našité kožené logo na boku se nezačalo odtrhávat. Gumový panel na špičce podrážky sice ztratil pyramidový vzorek, ale nemělo to zásadní vliv na funkčnost.

|Converes Rune Pro II - detail loga na boku


Jedinou slabší oblastí Cons Rune Pro II je tlumení dopadů. Ale ruku na srdce - kolik schodů myslíte, že Rune Glifberg skáče? Tohle je prostě parková bota pro rychlý surfing v parku a bowlu, na techniku ji zas tolik neužijete. Kdyby existovala formule na dokonalou botu, už bysme ji dávno měli všichni na nohách! Pořád ale platí to, čemu se v angličtině říká trade-off : nemůžete mít všechno a soustředěním se na vylepšení jednoho aspektu se zhorší jiný aspekt. V případě Cons Rune Pro II je tak obětována část ochrany při dopadech výměnou za excelentní flexibilitu a pohodlí. Záleží na Vás, co preferujete.








Converse Rune Pro II
Celkově tak Converse Rune Pro II rozhodně nezklamala. Potvrdila to, v čem Converse vždycky vynikalo - lehké, tenké boty s dobrým boardfeelem, a zároveň vyvrátila obavy z toho, že by se jednalo o boty, které budete po týdnu ježdění moci odevzdat popelnici. Z hlediska využití boty jde druhý promodel Runeho Glifberga ve stopách potřeb svého stvořitele . Její silné stránky ocení zejména skateři v bazénech a betonových parcích, kteří nejsou příliš orientovaní na technické triky, ale preferují rychlost a kontrolu nad prknem. Jak se říká, každé zboží má svého kupce a Rune Pro II si svoje příznivce zejména v rádách bowlařů a lidí preferující klasický design určitě najde.


Odolnost 8/10
Flexibilita 10/10
Boardfeel 8/10
Grip 7/10
Dopady 7/10
Pohodlí 9/10

Converse Rune PRO II weartest - JPEG verze článku

Žádné komentáře:

Okomentovat