neděle 24. března 2013

Hobbybastler vol. I - Shoe Goo


Tu situaci známe asi všichni - jaro a tedy potažmo i sezóna za dveřma, voštípanej skejt, sjetý kola, vysypaný ložiska, prodřený boty ....a přitom jedna kapsa prázdná a druhá vysypaná. Jestli máme my Češi v tý přehršli špatnejch vlastností alespoň jednu dobrou, tak je to určitě ta, že dokážeme "za nula zbastlit kde co". Kutilství má v Čechách jednoduše tradici, takže proč to nevyužít i ve skateboardingu, že jo.

Co všechno budete potřebovat....
Začneme to částí "výbavy", která dostává většinou největší čoud  a to jsou boty. Život skejtový boty neni žádná prochzka růžovym sadem - věčný tahání po gripu, pády a vlastně všechen kontakt se zemí a s prknem jde logicky skrz ně. I přesto, že obuvnickej průmysl v oblasti skate bot udělal pořádnej skok dopředu a přizpůsobil funkčnosti vzhled ( taky proto teď 99% všech skate bot vypadá stejně - "one piece toecap"), pořád ještě boty potřebujou nějakou péči, která prodlouží jejich životnost.

Všichni jsme lepili kobercovky, patlali chemopren nebo jiný lepidla na prodřený špičky, většinou tyhle úpravy nejenže moc nevyržely, ale zároveň zhoršovaly grip boty.Zjistil jsem, že na českým trhu už se dá koupit legendární americký Shoe Goo, který posouvá opravu bot do trošku jinejch dimenzí. Seženete ho přes Zbozi.cz, velký 105 ml balení stojí necelý tři kila, takže ne úplně levný, ale výsledek za to, myslim, stojí.

Takže jak na to: vezmete si botky, který chcete opravit. Já jsem si vzal legendární Accely od éS, který jsem se už pokoušel vyspravit chemoprenem, ale k ničemu to nebylo.

Accely po obroušení větší části zbytků chemoprenu gripem
Je dobrý povrch boty před nanesením lepidla drošku zdrsnit (obzvlášť pokud jste se botu jako já už jednou pokoušeli lepit). K tomu je ideální kus šmirgpapíru, nebo starej skejt,kde si hezky obrousíte špičku o grip.

Když máte botu očištěnou, je třeba oblepit si část boty,na  kterou chcete nanést lepidlo, oblepit páskou, aby zbytky lepidla nezůstaly na botě. Pokud botu ještě roztrhanou ve švech, stačí dát lepidlo pouze přes ně. Pokud už švy povolily a bota se trhá, dejte lepidlo až za ně, aby výsledek držel hezky pohromadě.

Oblepená botka -sem budeme patlat
Když máte oblepeno můžete otevřít lepidlo. Tady jenom upozorňuju, že Shoe Goo byste měli fakt používat v dobře větraný místnosti jak píšou v návodu. Uzavřenej přetopenej byt není z vlastní zkušenosti moc vhodnej, protože je to fakt docela svinstvo :) Takže pokud větráte, můžete nanést lepidlo na botu, doporučuju ve větší vrstvě.

Shoe Goo je víc jako tmel než jako klasický lepidlo
Teď přichází na scénu troška alchymie - abyste lepidlo krásně rovnoměrně rozetřeli, vemte si kostku ledu, obalte si jí kouskem toaleťáku nebo papírovým kapesníkem, aby vám nevyklouzla z ruky. Tímhle aparátem krásně uhladíte lepidlo do jedný souvislý a rovnoměrný vrstvy. Doporučuju dělat dlouhý podélný tahy a bacha na ten toaleťák, ať se vám nechytá do toho lepidla ;)

Kostka ledu lepidlo krásně uhladí
Když máte uhlazeno , začíná zasychací fáze. Ta by měla podle údajů v návodu trvat alespoň den. Opět doporučuju pořádně větrat.Ideální teplota je kolem 20 stupňů.


Když už je Shoe Goo z větší části zatvrdlý, můžete se pustit do sundavání pásky. Před tím, než jí sundáte ji musíte na hraně mezi lepidlem a páskou oříznout pořádně ostrým nožem.

Odřízneme pásku.....tady nám to trošku ujíždí :)


Když sundáte pásku, oříznete už jen zbytky lepidla a máte hotovo - na špičce vám hezky zůstane jednolitej gumovej panýlek. U mě byl výslednej efekt trošku zkaženej zbytkama chemoprénu pod Shoe Goo, ale v týhle fázi už většinou moc o vzhled nejde, ale spíš o funkčnost, že? :)

Krasavec! Go skate!
Takže to byl první díl skejtovýho kutilství, ale zdaleka ne poslední, protože vždycky se najde něco, co se dá dobře vytunit - skejt, trucky, ložiska, kola......tak zas příště! Zdraví Kutil Tim, Přemet Podlaha a Horst Fuchs!

Žádné komentáře:

Okomentovat