neděle 8. září 2013

Etnies Marana wear test


Skateři jsou trošku jako býci - když jim zamáváte před očima něčím červeným, jdou po tom. To je přesný příklad sedmého promodelu Ryana Shecklera u Etnies. Tak dlouho lidi bláznili po těch jeho červených keckách ze Street league až byl Etnies nucen zařadit je do výrobního programu o rok dřív, než měl původně v plánu. Situace, kdy se pro obrovský zájem o produkt v továrnách nestíhá vyrábět je ve skateboardingu posledních let hodně nestandardní a hodně výrobců o ní jen sní. Stálo tohle rudé šílenství za to?

S Maranou přichází do Etniesu ještě jedna dost podstatná změna - STI Evolution Foam. Marana je první model, u kterého byla tahle speciální lehká a měkká pěna použitá ve střední vrstvě podrážky. Tahle první vlaštovka je následovaná modelem Aventa, kde už je z STI Evolution Foam vyrobená i vnější podrážka s malinkou vrstvou gumy a promodel Tylera Bledsola na jaro 2014 bude první botou vyrobenou bez použití gumy. Vše tak jde v "zelené" linii, kterou Etnies prosazuje například i programem Buy a shoe, plant a tree. Praktickou výhodou pro běžného skatera je pak to, že se Vám může stát, že si budete myslet, že jste vyběhli z domu, aniž byste se obuli, protože boty skoro nic neváží.

Etnies Marana - podrážka 


Teď už k samotným Maranám: Často od svých kámošů, kteří začínali jezdit před víc než 10 lety slýchávám, že na trhu nejsou žádné pořádné skate boty, že to jsou všechno “skejtový cvičky”, “měkoty” atd. Pokud patříte mezi podobnou skupinu lidí,které nevyhovují aktuální trendy skate bot, pak je pro Vás Marana skvělá zpráva. Tvarově si bota vzala jen to nejlepší ze starých klasických skate bot, jen malinko vše zeštíhlila a přidala tu nejmodernější technologii. Je tu všecko tak akorát: špička je širší,ale ne moc; bota je nafouklejší, ale jen tak, aby hezky chránila a ničemu to nevadilo. Pokud byste zadali do Wikipedie heslo "skate bota tvar", měla by vám vyběhnout fotka Maran.

Etnies Marana - detail špičky

Bota je cupsole, který je sice na začátku malinko trvdší , ale během jednoho dne ježdění změkne tak akorát, aby si uchovala perfektní poměr boardfeelu a ochrany. Kombinace STI Evolution Foam a Pro 1 vložky zajišťuje maximální komfort při dopadech . Je to neuveřitelné - na jedné straně máte botu s dostatečnou oporou na skákání schodů, ale přitom je dostatečně citlivá i pro triky na zemi. Jen Vás malinko nutí "nešmrdlat" triky u země v rychlosti nula. Marana chce rychlost, razanci a výšku! Co se velikosti týče, Marana působí o půl čísla menším dojmem, proto bych doporučoval její vyzkoušení ( sám mám většinou US 10,5, ale tady jsem si vzal raději US 11).

Boardfeel: 8.5 z 10 - na cupsole těžce nadstadrardní
Opora/ ochrana: 9 z 10 - vaše paty, kotníky a kolena vám budou děkovat

Nejsilnější stránkou Marany je bezesporu její odolnost. Po standardních 20 hodinách testu boty vypadaly bez nadsázky pořád jako nové, takže jsem jim přidal ještě dalších 10 hodin na víkendovém skate tripu s novým gripem. I tak, jsou veškeré škody na botě spíš kosmetického charakteru. Lví podíl na odolnosti boty nese natavený gumový pásek na špičce, který se vysmívá všem vašim pokusům ho prodřít. Stejně tak semiš, ze které je Marana vyrobená kromě mírné ztráty barvy nejeví ani po 30 hodinách ježdění sebemenší známky únavy. Výbornou věcí jsou pak tři spodní skrytá poutka na tkaničky, díky kterým nejenom ušetříte tkaničky, ale zároveň bota (alespoň podle mě) vypadá pořád hezky a ne jako pouze provizorně uvázaná kvůli skateboardingu. Sice se mi v testu podařilo roztrhnout tkaničkový panel, ale při klasickém uvázání tkaniček by tento defekt nebyl skoro viditelný.

Etnies Marana - tohle neprodřeš!
Marany drží na gripu jako přibité díky klasické gumové NBS 400 podrážce a Non-slip grip vzorku. Ten narozdíl od klasických podrážkových vzorů (herringbone, waffle) neobsahuje díry, ale je tvořen de facto souvislou plochou, která je "nařezaná" ve směrech ohybu a proto i máte maximální styčnou plochu boty s gripem a zároveň dostatek materiálu ze spodu boty, abyste jej neprodřeli.Rozhodně chytré řešení jak zabránit tomu, aby Vám rychle odešla podrážka boty.

Odolnost: 10 z 10 - těžko budete hledat lepší

Jedinou slabší stránkou Marany je prodyšnost. Tedy ne snad ve srovnání s klasickými skate botami, ale v porovnání s G6-kami od Emericy by Marana mohla větrat přeci jen malinko lépe. Nicméně tropy už letos stejně pominuly, takže perforovaná síťovina na patě a jazyku odvádí svou práci v teplotách pod 30 stupňů víc než dobře.

Prodyšnost: 7 z 10 - mohla by být lepší díky Cold Air Intake od StiLab, ale pokud nebude venku 30, tak to nejspíš ani nepoznáte

Etnies Marana - je to fešanda
Pokud bych měl shrnout dojmy z wear testu Etnies Marana: V charakteru boty je znát Shecklerův rukopis - nesmíte se s ježděním moc párat. Jezděte agresivněji a rychleji a Marana začne perfektně fungovat. Její hlavní předností je kombinace citlivosti a ochrany, díky čemuž ji oceníte jak na schodech tak i třeba v bazénu. Pro ty z Vás, kterým by připadala cenovka začínající číslem 2 moc vysoká je tu jednoduchá matematika - buď si můžete koupit dvoje levné boty za litr, které zanedlouho odděláte, nebo investovat do jedněch Maran a mít boty, které vydrží celou sezónu. Dám krk na to, že by přežily i třetí pár...

Celkově nejde Marany hodnotit jinak než 10 z 10 bodů. Tahle bota je určitě mezník v tom, kam se dá se skate botou zajít a její hlavní devízou je vyváženost a funkčnost jako celku. Budoucnost určitě už slibuje ještě bombastičtější věci, ale v tomhle momentu je Marana prostě to nejlepší co existuje.

Díky patří české distribuci Etnies a Snowboardel shopu, že poskytli pár těchhle super bot pro test!


Etnies Marana wear test - zkrácená PDF verze článku

Žádné komentáře:

Okomentovat