úterý 30. července 2013

DIY : Jak si vyrobit cruiser


Přestože všichni považujeme skate za tu nejlepší věc na světě (o tom žádná!), při jeho použití jako dopravního prostředku v každodenním životě a hlavně českých podmínkách občas narážíme na pár problémů. V první řadě rozbitá zámkovka má velice daleko k betonu ve vašem skateparku. O tom by mohly naše 50mm kolečka vyprávět. Za druhé klasická skate deska není tak úplně skladná věc, takže spolucestující v tramvaji přicházejí o zuby truckama ze skejta připevněného na batohu, protože kdo se s tím má neustále tahat, že? 

Nabízí se dvě varianty řešení - komu nevadí tahat větší prkno, koupí si longboard a jeho variace. Komu vyhovuje skladnost, koupí si plastový cruiser alá Stereo. Nevýhodou obojího je pro skatera zásadní věc - výrazně omezené možnosti dělání triků. Proto přicházíme s třetí cestou....

Není totiž nic jednoduššího než si doma vyrobit cruiser ze staré oštípané skate desky. Na tento recept budete potřebovat:


  • 1 ks staré skate desky (ideálně nenalomené)
  • 1 ks přímočaré pilky (kdo nemá přímočarku, použije ruční)
  • 1 ks pilníku na dřevo (frajeři si můžou ušetřit práci frézou)
  • 1 ks šmirglpapíru
  • 3 ks papíru a lepenku
  • sprej s barvou, fix/ tužku
  • alespoň 2 piva (podle teploty okolí)
No a když tohle všechno máte pohromadě, vyrobíte si skate cruiser jen to hvízdne.

Krok 1 - vyhrabete doma starou desku

Krok 2 - na papíry si tužkou obkreslíte tvar desky

Krok 3 - Nakreslíte a vystřihnete si vlastní tvar, který chcete vyříznout. Fantazii ani pečlivosti se meze nekladou!

Krok 4 - Podle šablony si tvar vyznačíte sprejem

Krok 5 - Řežeme a nahrubo ořízneme všechno co je navíc

Krok 6 - Pilník nám pomůže přiblížit se požadovanému tvaru

Nejdřív nahrubo srazíme zeshora i zespodu hrany....

...a následně šmirglem dohladíme.

Hotovka!

Jak již bylo řečeno : výsledný vyřezaný tvar záleží na vaší fantazii. Tvar na fotkách je taková klasika "rakvička". Skvěle se na ní grinduje i flipuje. Šířka záleží na tom, co vám vyhovuje nebo co doma vyhrabete za třísku. Já jsem řezal z desky 7.75 takže už jsem zužovat nechtěl, abych na cruiser složil svoje ploutve. Estetičtí kritici zcela jistě namítnou, že výsledek je bez řádné šablony tvaru křivej jako prase. Proti tomuto argumentu lze říci pouze: No a co? Nasaďte starý trucky, velký měkký kola a uvidíte, že to, že jste tail neořízli jako z učebnice pro truhláře bude sotva vadit.

Žádné komentáře:

Okomentovat