úterý 29. května 2012

Z jinýho soudku: recenze Surf´s up

Ačkoli jsem postupem času chtěl přirozeně dospět do stavu psaní recenzí na skate videa, zahájím tenhle zvyk poněkud netradičně.S ohledem na mou dosud dosud marnou snahu vymanit se z infantilních tendencí jsem velkej fanda animovanejch filmů. Televizní upoutávku na film Surf´s up jsem ale kupodivu úplně zazdil, což naštěstí neudělala moje žena, za což jí patří největší dík!
Tenhle nenápadnej animák od Sony pictures, kterej pokud vím, neběžel svýho času ani v kinech, je totiž navzdory všem očekávání velká pecka.
Příběh: mladej tučňák v Antarktidy je velkej fanda legendárního surfaře Big Z-ho a chce jít v jeho stopách a vydá se na největší kontest, kterej hodlá vyhrát. Během trénování pozná "bručouna s dobrým srdcem" (oblíbený animácký archetyp:) , ze kterýho se nakonec vyklube Big Z v důchodu. Tahle krátká anotace příběhu sice nezní nijak převratně, ale mnohem důležitější je na celým filmu forma vyprávění příběhu.
Ten se nese ve stylu dokumentu a je plnej nejrůznějších aluzí na skutečnej surfovej svět ( Big Z je připomínkou slavnejch Z-Boys; závod komentuje tučnák Kelly Slater atd.atd.) Film navíc působí jako parodie obdobnejch oslavnejch dokumentů "velkých lidských příběhů a vítězství", takže se jeho stylem humoru mnohem víc pobaví dospělí než děti.


Osobně řadím tohle dílko mezi svoje TOP 3 animáky a ani na ČSFD si nevede úplně špatně.
Jak sem již avizoval, film už v kinech není, ale pokud ho přesto chcete vidět a nechcete si kupovat drahý DVD, internet skýtá různé méně legální možnosti a pokud budete šikovní jistě si cestu najdete....

Žádné komentáře:

Okomentovat