pondělí 9. prosince 2013

Guest test: Adidas Busenitz vulc

Kámoš Ruda sleduje moje snažení o testování skate bot a nabídnul se, že by moh něco napsat o botkách, který si koupil. Tak si řikám proč ne, že jo! Je to kluk šikovná, asi mu budu muset vypsat nějakej šek nebo tak něco :)


Adidas Busenitz Vulc. Když jsem poprvé někdy dříve nazpět viděl nějakou fotku, reklamu, už nevím co, několikráte jsem si v duchu opakoval celý název abych si mohl v klidu domova najít více. První Busenitzy byly dosti zvláštní, viděl jsem v nich "skejtkopačky", nic víc nic míň, cenově se pohybovaly v té dražší sféře a svou specifickou konstrukcí mě k investici nepřesvědčily ani trochu. Dodáním slova "VULC" ale u mě vzbudili velký zájem. Dalo by se říci, že kopačku přezuly a tváří tak mnohem více jako bota, která skejtu rozumí.




Když držíte boty s krabicí v rukou, podivíte se, že se někomu vůbec podařilo je uložit do obalu velikostí odpovídajícímu tak pantoflím. Ony samotné, po odházení papírů, vám k prvnímu setkání vykouzlí alespoň jemný úsměv ve tváři. Mají hezký tvar, jsou velmi lehké, jednoduché ale přesto velmi nápadité.


Když z bot vyndáte vložku zjistíte, že je nejklasičtější pěnovkou bez vychytávek dnešní doby, samotná podrážka je ke špičce mírně sešikmená. Vespod je drobná "smrčkovina", která dobře drží grip a nelezou do ní tolik kamínky, k tomu ještě pár bouliček pro lepší pružení, ta na patě je docela poznat. Celá podrážka je obtažena "vulkánovým" páskem, který je spojen zevnitř u špiček a přelepen ještě jedním s mírným vroubením. První podrážka která se v ohybech od boty neodloupla !!

Špička je takřka dokonale tvarovaná aby co nejvíce o grip byla dřena právě podrážka a povrch byl zachován co možná nejdéle.. Je příčně třikrát prošitá a celá z jednoho kousku. Proužek na tkaničky má pět dírek, na špičce je zaoblen a k nártu se lehce otvírá. Dobrým nápadem rozhodně je zapuštění tkaniček více do boty díky jeho tloušťce. Nestalo se, že by se tkanička během sledování přetrhla v těchto místech.

Z jazyka je znát fotbalový vliv. Je slabý, má poutko pro možnost přišněrování k tkaničkám. K botě není uchycen gumičkami !! Může se nelíbit jak se jazyk svrchu roluje pod tíhou nohavic.

U modelů na snímku je středová část bot tvořena textilí pro lepší odvětrání nohou. Přes ni jsou všity tři proužky, které tady zajišťují díky svému materiálu i krytí této textilie.

V patové části je nad podrážku zdvihnutý tzv "heel counter", který zajišťuje vyšší stabilitu boty v dopadech a při běžném ježdění. Na noze vám achylovku v jejím směru žádný polštářek nedrží, jamky vedle ní jsou doplněny samostatně tvarovanými polštářky všitými do límce boty aby bota co nejlépe držela. Od začátku u paty nic netlačilo a nic nevadilo. Doposud nebyla žádná část v těchto místech prodřena.


Po ježděních v těchto "adidaskách" jsem asi pochopil a možná i našel svůj důvod proč jsou takové jaké jsou. V třetím tisíciletí kdy se v skate botě snad už vše vyvinulo a cpe se do nic neuvěřitelné možství vychytávek se adidas vydal svou ověřenou cestou, na kterou svádí své příznivce. Bota s kvalitními vlastnostmi, vymyšleným tvarem, technologií a designem vůbec. Byly příjemné na noze, lehké ale pevné, krásně se držely za grip, neklouzaly. Bota nebyla vůbec rozšlapávána a rovnou po nazutí s ní bylo skejtováno. Opotřebovává se celkem rovnoměrně, jak povrch tak podrážka..


Žádné komentáře:

Okomentovat