pátek 14. prosince 2012

Urban exploration - Stailn

Kdo viděl Big Fish, ten ví, co tahle symbolika znamená.

Napadlo vás někdy, když jste na Stáčku frčeli v grindu nebo manuálku, co se vlastně ukrývá pod vašima nohama? Ex-Stalinův pomník má totiž celkem slušnej sklep a jeho historie je přinejmenším stejně zajímavá jako plácku samotnýho.


Přesný důvody vzniku megaprostor pod "frontou na maso" nejsou úplně známý. Kryt díky blízkosti k povrchu nepřichází moc v úvahu, takže nejpravděpodobnější variantou je nutnost rozložení váhy, kterou představovala obří socha, na kterou bylo samotný Letenský podloží zřejmě příliš nestabilní.

Pokud chcete po vaší smrti vytvořit kult osobnosti, tohle je slušnej základ...

Mimochodem osud sochaře Otakara Švece, který byl autorem návrhu slavné sochy je taky nadmíru zajímavý. Svůj návrh poslal do výběrovýho řízení na autora sochy vlastně jen jako úlitbu soudruhům, aby se nemusel zpovídat, proč návrh neposlal atd., všichni víme. S čím ale rozhodně nepočítal bylo, že se soudruhům jeho "návrh z povinnosti" zalíbil natolik, že zvítězil a byl zvolen k realizaci. Poté, co se od Švece odvrátili téměř všichni přátelé, spáchal sebevraždu těsně před odhalením sochy.

Otakar Švec : Sluneční paprsek - Motocyklista
Potom, co byla ke konci 50.let socha odstřelena, byla její část uložena právě do prostor pod pomníkem. Část údajně skončila ve Vltavě, část v soukromých sbírkách,atd. Pak prostory sloužily z části ke skladování tajných dokumentů Strany.

BUM!

Po revoluci prostory výrazně ožily, protože přímo zpod pomníku vyslílalo první české nezávislé rádio - Radio Stalin, dnes známé jako Radio 1. Z těch dob pochází hodně grafik po stěnách v hlavní místnosti, údajně tam toho času fungoval i bar.

Pirátský vysílání přirozeně po nějakým čase utla policie a od té doby jsou dveře do Stalinskýho podsvětí zavřený a nevyužitej prostor co by kamenem dohodil od centra vrtá hlavou mnoha megalomanskejch zahraničních investorů. Plány na stavbu akvária a podobnejch nesmyslů jsou zatím díkybohu u ledu, stejně jako Stalin samotnej. Až nám na jaře zase roztaje, sejdeme se tam!

Hlavní sloupová síň
Na závěr ještě přikládám odkazy na stránky, díky kterým jsem na tohle téma přišel, kde najdete zajímavý fotoreporty z místa, sice straší,ale zajímavý:
http://www.nautilus.cz/stal.html
http://wolfden.cz/2012/09/30/19/10/36/maly-fotoreport-underground-pod-stalinem/

Neméně zajímavej a pro nás skatery i úsměvnej je i rozhvor s panem Rudlofem Cainerem, který se zabývá historií pomínku a osudem Otakara Švece:
http://www.radio.cz/cz/rubrika/historie/zulovy-stalin-jak-se-bourala-fronta-na-maso

Žádné komentáře:

Okomentovat