neděle 15. dubna 2012

Klabavská stoka

Je to už delší doba (už skoro rok) co se mi podařilo objevit nejznámější DIY spot v ČR - Klabavskej fullpipe.
Hned zkraje si dovolím poznamenat, že hledání nebylo vůbec snadný, protože DC a Mystic, který tohle místo postavili rozhodně nemaj zájem, aby se o přesný poloze tohohle spotu vědělo. Takže jediná informace, s níž jsem zahájil rozsáhlou rešerši internetu byla, že "místo se nachází zhruba 35 km západně od Prahy". Otázka, proč by proboha někdo stavěl takovej obří tunel uprostřed lesa mě naštěstí dovedla až k přesný poloze tohohle místa.
Trocha historie, pokud chcete vědět, proč tunely vznikly: zhruba v 60.letech začala v okolí Ejpovic povrchová těžba železný rudy. Problém by, že její hlavní ložisko se nacházelo přesně pod korytem místní říčky Klabavy. Nedokážu si přesně spočítat jak velká musela být rentabilita toho ložiska (ačkoli v dobách socialismu to mělo spíš podružnej význam), ale pány od těžby nenapadlo nic jednoduššího, než vykopat skrz místní horu dva dvoukilometrový tunely,skrz který odklonili tok řeky. Tak všechno fungovalo až do doby, kdy všechna ruda zmizela a na místě těžby vzniknul férovej lom.A jelikož těžit asi už nemělo smysl, vrátila se řeka do původního koryta a tunely tak zůstaly nevyužitý a od tý doby přitahujou pozornost různejch dobrodruhů, který tunelama choděj (našel jsem dokonce jednoho blázna, kterej měl v plánu na podzim pravej tunel, kterej je furt pod vodou projet kajakem).

Turista.
Na návštěvu Stoky rozhodně doporučuju vybrat si úplně nejparnější léto. Zaprvé je místo pěkně skrytý v lese, takže tam zas taková výheň není a za druhý se na povrchu Stoky velice nepříjemně


projevuje všudypřítomná vlhkost, která způsobuje, že vám pak skejt podjede i na rovince (která tady mimochodem žádná vlastně neni :).
Samotnej spot je tvořenej třema oddělenýma sekcema v ústí tunelu vzájemně oddělenýma různejma bouličkama a poslední z nich navazuje na fullpipe. Je třeba zmínit fištróna, kterýho kluci z Mystic constructions měli, když místo stavěli - napříč všema sekcema vede kanálek, kterej pomáhá odstranit nahromaděnou vodu - je prostě znát, že kluci maj zkušenosti!

Dojmů ze samotnýho skejtování ve Stoce vlastně moc není, zejména kvůli absolutní nemožnosti se v rádiusu byť jen otočit. Nicméně soudě podle pár "wallridů" do fakie (což byla prakticky jediná věcm která se tam v daný moment dala udělat) nese Stoka všechny klasický znaky DIY spotu - strmost, hrubost a křivost. Ježdění na tomhle místě chce pořádnou dávku odvahy a zkušenosti nejlépe s klasickým bazénovým ježděním (kolik ale v ČR vopravdovejch bazénů je, že jo). Mimochodem zvuk dopadu skejta a jeho ozvěna nesoucí se 2km dlouhým tunelem uprostřed lesního ticha je zvláštní věc....

Příště si vezmu lepší foťák. Ten v telefonu je na prd.
V současný době je Stoka po zimě v lehce dezoláním stavu. Kromě působení sněhu a mrazu údajně v ústí tunelu jezdili nějací idioti na čtyřkolkách, čímž došlo k porušení boulí, který spojujou jednotlivý sekce. Nicméně Mystic kdesi na netu sliboval, že spot opraví, tak uvidíme.....

A teď ještě to nejdůležitější - kde stoku najdete (protože já se o tu informaci rád podělím, když jsem jí tak pracně sháněl). Jak jsem už psal, místo je u obce Ejpovice (sjezd na 62km na D5 směr Plzeň).Když se podíváte na mapu, uvidíte, že se Klabava za obcí rozděluje na dva toky. Ten severnější jsou Klabavské Stoky. Nejkratší cesta je asi nechat auto u zatopenýho lomu, kde je silnice se závorou. Po tý dojdete až na konec silnice, kde navazuje turistická stezka podél řeky. Půjdete cca 100m proti proudu k jedinýmu mostu (říčka je docela divoká, takže brodit se bych asi nedoporučoval) a na druhý straně narazíte na stromu na turistickej ukazatel, kde jsou tunely regulérně značený.



Žádné komentáře:

Okomentovat